Кальцій — один з мікроелементів, що є в тілі людини. Кальцій бере участь в згортанні крові при пошкодженні судин, контролює процеси збудження і гальмування в нервових і м’язових волокнах, впливає на проникність клітин і їх життєдіяльність. Кальцій необхідний для скорочення м’язів, бере участь у виділенні гормонів, потрібний для формування кісткових клітин, бере участь в імунному захисті організму.
Кальцій — надійна зброя в боротьбі з “поганим” холестерином: він блокує засвоєння насичених жирів в шлунково-кишковому тракті. І найбільш істотне — кальцій здатний нейтралізувати багато кислоти та приводить в норму кислотно-лужний баланс у організмі. Нервові перевантаження, надмірні фізичні навантаження, хлорована вода, недостатньо чисте повітря, нітрати, часте споживання дріжджового хліба, м’яса — все це сприяє наявності в організмі кислих речовин, в переважній більшості, і він закисляється. Звідси беруть початок багато хронічних хвороб. Атеросклероз, артрити, артрози — це захворювання закислення організму. Саме на пошкоджених, роз’їдених кислотою, судинах виникають атеросклеротичні бляшки, в них набагато частіше утворюються тромби.
Одна з причин погіршення зору — ацидоз, тобто закислення організму, через це дрібні капіляри стають ламкими та пошкоджуються. Кальцій надає антистресовий ефект. Він сприяє виведенню з організму солей, важких металів і радіонуклідів, має антиалергічну дію, є пробіотиком, виконує антиоксидантні функції. Кальцій необхідний для нормального формування кісток, волосся, нігтів та зубів. Тверді тканини зуба містять мінеральні солі, в основному складаються з гідроксіаппатіта кальція. В тканинах зубів, як і в усьому організмі, відбувається обмін речовин. Постійно йде відкладення нових солей і вихід старих. Емаль обмінюється іонами зі слиною, тому вміст іонів кальцію принципово важливий. При дефіциті кальцію емаль поступово набирає слабші компоненти, в результаті чого стає м’якішою та вразливою. Звідси і карієс, а далі всі його наслідки. При недостатньому надходженні кальцію з продуктами харчування, він виходить з костей.
Ситуація ускладнюється тим, що у кальцієвого обміну є свої особливості: навіть при його дефіциті він все одно продовжує виводитись із організму, за рахунок запасів в кістках. Кістки в цьому випадку зменшуються у ширині, страждають також і процеси, в яких бере участь кальцій. Молодим дітям треба накопичувати кісткову масу, літнім — економити. Організм людини потребує кальцію протягом усього життя. В певні періоди цього процесу необхідно приділяти особливу увагу. Це важливо робити жінкам в період вагітності. Є важливим надходження кальцію малюкам до 1 року, дітям у віці 5-7 років, а також в підлітковий період. До двадцяти років організм досягає піку своєї кісткової маси. Достатнє споживання кальцію може зупинити втрату кісткової маси в будь-якому віці.
Рекомендовані добові норми споживання кальцію:
- діти до 6 міс. — 400 мг;
- діти від 6 міс. до року — 600мг;
- діти від року до 5 років — 800 мг;
- діти 5-10 років — 800-1200 мг;
- діти від 10 років і старше — 1200-1500 мг;
- вагітним жінкам і годуючим — 1500-2000 мг.
Важливим фактором засвоєння кальцію є збалансованість всіх елементів. Наприклад: надмірний вміст в їжі фосфатних жирів, які утворюють з кальцієм нерозчинні сполуки, знижують всмоктування кальцію в кишечнику. Також заторможують всмоктування зернові та м’ясні продукти, через високий вміст фосфатів, по відношенню до кальцію. Тому, якщо ви любите годувати малюка манною кашею або пригощаєте його молоком з печивом, знайте, кальцій він не отримає.
Полегшують засвоєння кальцію кисломолочні продукти та цитрусові. Кальцій в організмі засвоюється за допомогою вітамінів: D, C, фосфору, магнію. Вітамін D синтезується в шкірі під дією сонячних променів. Вітамін C міститься в шипшині, обліписі, чорній смородині, полуниці, зелені, цитрусових, квашеній капусті, картоплі. Фосфор — це зелений горошок, горіхи, злаки, сочевиця, селера, печінка тріски, м’ясо, соя. Магній. Саме при нестачі магнію кров набуває здатності насичуватися кальцієм, який іноді відкладається в нирках. При дефіциті магнію не весь надлишковий кальцій виводиться з організму. Він є у зеленому листі рослин, горіхах, ячмені, яблуках, лимонах, грейпфрутах, бобових, морській капусті.